Beljenje zuba

Savremena stomatologija pacijentima nudi mogućnost da ostvare želju da imaju lepše, svetlije i sjajnije zube, te da izgledaju mlađe, zdravije i atraktivnije. Beljenje zuba predstavlja najmanje invazivnu metodu, prilikom koje se ne narušava zubno tkivo, a dobijaju se belji i svetliji zubi.

Na osnovu porekla mrlja i mesta gde se nalazi prebojenost, ZUBNE PREBOJENOSTI mogu se podeliti na spoljašnje, unutrašnje i interne.

SPOLJAŠNJE PREBOJENOSTI nalaze se na zubnoj površini. Posledica su svakodnevnog konzumiranja velikih količina prebojene hrane i pića (kafa, koka-kola, sok od borovnice, čajevi, cigarete, obojena hrana: cvekla, kupina…)

UNUTRAŠNJE PREBOJENOSTI posledica su promene sastava tvrdih zubnih tkiva u toku razvoja zuba. Uzroci mogu biti: 1. upotreba određenih antibiotika u toku trudnoće ili u ranom detinjstvu (tetraciklinska prebojenost), 2. primena velikih doza preparata fluora (fluoroza zuba).

INTERNE PREBOJENOSTI se javljaju kod jednog ili više zuba, a uzrokovane su: 1. povredom (traumom) zuba, 2. upotrebom različitih medikamenata i pasta u toku lečenja zuba, kao i 3. nakon postavljanja nekih ispuna (amalgamske plombe).

Pre početka beljenja zuba neophodno je izlečiti sve karijesne lezije, ukloniti meke i čvrste zubne naslage, izlečiti gingivite (upale desni), a pre beljenja ranije endodontski lečenog zuba (kojem je izvađen živac) neophodno je rendgen-snimkom i pregledom utvrditi kvalitet i vrstu kanalnog punjenja, te u slučaju neadekvatnog ispuna ponoviti lečenje zuba.

Važno je da pacijenti budu obavešteni da se beljenjem ne mogu izbeliti postojeće plombe, krunice i mostovi, te da se njihova eventualna zamena obavlja 7 do 14 dana posle beljenja.

Takođe, važno je napomenuti da se beljenje zuba ne preporučuje kod maloletnih osoba, trudnica i dojilja, osoba kod kojih je u toku ortodontski tretman, te kada postoji uznapredovala parodontopatija.

Postupak beljenja zuba može se izvesti unutrašnjom i spoljašnjom metodom.

SPOLJAŠNJE BELJENJE podrazumeva postavljanje gelova za izbeljivanje na površinu zuba i obično obuhvata kompletan zubni luk ili prednje zube, ali i pojedinačne, vitalne zube.

Beljenje se, uglavnom, sprovodi u stomatološkoj ordinaciji, gelovima visokih koncentracija, pod kontrolom stomatologa, pri čemu se željena nijansa zuba postiže već posle jednog do dva tretmana.

Za razliku od ovog, postoje i različite varijante kućnog beljenja, kada pacijent sam, kod kuće, nanosi gel niskih koncentracija na zube, tokom više sati, obično noću, tokom 7-10 dana.

UNUTRAŠNJE BELJENJE podrazumeva postavljanje gelova za izbeljivanje zuba direktno u zub, u više ponovljenih poseta stomatologu. Ova metoda primenjuje se isključivo kod endodontski lečenih zuba.

U našoj poliklinici radimo izbeljivanje zuba spoljašnjom i unutrašnjom metodom, pojedinačno ili kombinovano, u zavisnosti od slučaja.

Unutrašnje beljenje je uspešno u 90% slučajeva, pri čemu treba naglasiti da rezultati ostaju isti kroz duži vremenski period. Možemo reći da je veliki uspeh postignut kod beljenja pojedinačnih zuba koji su pretrpeli traumu ili su endodontski lečeni. Nešto manji uspeh postižemo kod beljenja zuba čija je prebojenost bila uzrokovana lokalno korištenim medikamentima, cementima ili metalnim ispunima.

Spoljašnje beljenje daje odlične rezultate u preko 90% slučajeva, ali treba naglasiti da postoje osobe kod kojih beljenje ne daje značajne rezultate.