Dečja i preventivna stomatologija

„DECA SU UKRAS SVETA I NAŠE NAJVEĆE BLAGO”

Dečja i preventivna stomatologija nastala je iz potrebe da se i najmlađim članovima društva pruži potpuna stomatološka zaštita.

Zdravi zubi su deo usne duplje i imaju višestruku funkciju. Oni učestvuju u funkciji žvakanja i govora, imaju estetski značaj, daju podražaj za rast i razvoj vilica, odnosno za skladan razvoj lica, a takođe imaju i veliki uticaj na psihički razvoj deteta.

Bolesni zubi često izazivaju patološke promene, što negativno utiče na zdravlje i razvoj deteta.

Zdravlje usta i zuba je preduslov opšteg zdravstvenog stanja, jer nema totalnog zdravlja bez oralnog zdravlja.

Zadatak dečje stomatologije je:

1. prevencija i lečenje svih kliničkih manifestacija patoloških procesa u ustima dece,

2. stvaranje poverenja kod dece i želje da prihvate stomatološki rad

3. davanje saveta detetu i roditeljima kako se mogu očuvati organi za žvakanje.

U našoj poliklinici primenjuju se preventivne metode i sredstva, čime nastojimo da delujemo u što ranijem periodu, pre početka bolesti, zbog čega prvenstvenu pažnju poklanjamo najmlađima. Cilj nam je da deci omogućimo pravilan razvoj i funkciju usta i zuba, da se pravovremeno otkriju i leče bolesti usta i zuba, te se tako onemogući uticaj bolesnih zuba na organizam u razvoju.

U radu sa decom trudimo se da lečenje prilagodimo uzrastu, opštem zdravstvenom stanju i psihološkom tipu deteta. Naročitu pažnju posvećujemo komunikaciji sa decom, te upoznavanju ličnosti deteta, uključujući njegov psihički i telesni razvoj. Uspeh u radu sa decom puno zavisi od sticanja dečjeg poverenja, kao i osećanja prijatnosti kada dolaze u našu ordinaciju. Naše najveće zadovoljstvo je dete koje ima zdrave zube, a na redovne kontrole dolazi s osmehom, utrčava u ordinaciju i po završetku intervencije pita roditelje: „Kada ćemo ponovo da dođemo ovde?”

U čekaonici naše poliklinike napravili smo dečji kutak u kome se nalazi puno igračaka, slikovnica, bojica i drugih sitnica, kao i drveni krokodil na kome deca uživaju da sede. Ovaj kutak im omogućava da se zabave i opuste.

Ulaganje u dete i njegovo zdravlje, odgoj i obrazovanje, znači kapitalno ulaganje, bez kojeg je nemoguć bilo kakav razvoj.