Endodoncija

„Endo” je grčka reč i označava unutra, a „odont” znači zub. Endodontski tretman je ustvari tretman u unutrašnjosti zuba.

U unutrašnjosti zuba, ispod tvrdog tkiva gleđi i dentina, nalazi se mekano tkivo nazvano pulpa. Ona sadrži krvne sudove, nerve i razne vrste ćelija. Okružena je tvrdim tkivom korena zuba. Pulpa se širi gore, prema krunici zuba, i dole – prema vrhu korena, gde je u kontaktu sa mekim tkivom koje se nalazi oko korena zuba. Ona je vrlo važna za rast i razvoj zuba. Međutim, kada zub dostigne svoj potpuni razvoj, on može da preživi bez pulpe, pošto nastavlja da se ishranjuje preko mekog tkiva koje okružuje njegov koren.

Endodontski tretman je neophodan kada je pulpa u zapaljenju ili je inficirana. Uzroci za nastanak zapaljenja ili infekcije pulpe su različiti: duboka karijesna lezija, ponavljani tretmani na zubu, polomljeni delovi zuba. Povrede zuba uzrokovane udarcima mogu takođe da oštete pulpu, mada na samom zubu ne moraju biti nikakvi vidljivi znakovi njegovog prethodnog oštećenja. Ako se zapaljenje ili infekcija ostave netretirani, oni mogu prouzrokovati bol koji  vodi do nastanka apscesa. Međutim, ponekad pulpa može biti nepovratno obolela, a da nema nikakvih simptoma bola ili osetljivosti.

Endodontski tretman

Endodontski tretman sastoji se od odstranjivanja zapaljene ili inficirane pulpe, te pažljivog čišćenja i oblikovanja unutrašnjeg dela korena gde je bila smeštena pulpa. Nakon potpune mehaničke i hemijske obrade, kanal korena puni se odgovarajućim pastama i gutaperka štapićima.

U našoj poliklinici mehanička obrada kanala korena vrši se specijalnim mašinskim instrumentima napravljenim od titanijuma tzv. NiTi Protaper-ima. Ovi instrumenti omogućavaju da se skoro svaki zub može izlečiti. Ovo je naročito važno kod zuba bočne regije, gde imamo dva, tri ili četiri korena i isto toliko kanala, koji su u većini slučajeva zakrivljeni ili nedostupni ako se radi običnim proširivačima. Dužina samog kanala određuje se pomoću Apex lokatora i retroalveolarnog snimka određenog zuba. Definitivno punjenje kanala vrši se hladnom kondenzacijom neresorptivne paste i gutaperka štapića.

Svaka faza rada objašnjava se pacijentima, tako da se postiže odlična komunikacija i spremnost na saradnju, što u mnogome doprinosi našem i njihovom uspehu u očuvanju zuba. Zbog upotrebe modernih i savremenih aparata, kao i odgovarajućih anestetika, mnogi pacijenti su nam potvrdili da su se osećali prijatno tokom cele procedure.

Nakon završenog lečenja kanala korena, pristupa se restauraciji, nadomeštanju krunice zuba, te vraćanju istog u potpunu funkciju, kako bi mogao da nastavi svoju ulogu  u ustima, kao i svaki drugi zub.