Uputstvo za pacijente s fiksnim ortodontskim aparatom (fiksnom protezom)

Kod pacijenata koji nose fiksni ortodontski aparat prosečno trajanje terapije je od 12 do 18 meseci. Dužina trajanja terapije je individualna i zavisi od težine slučaja, tako da postoje lakši slučajevi – čije lečenje se završi za nekoliko meseci, kao i teži slučajevi – kod kojih lečenje traje i do 24 meseca.

Pacijent ne može ubrzati proces lečenja, ali ga može usporiti ili ugroziti – ako se ne pridržava uputstava ili ako ne dolazi redovno na kontrole. Ako iz bilo kog razloga pacijent ne može da dođe na zakazanu kontrolu, potrebno je da o tome obavesti svog lekara, kako bi dobio odgovarajuća uputstva i novi termin posete.

Kako ublažiti prolazne nelagodnosti prilikom nošenja fiksnog aparata?

Nakon postavljanja fiksnog ortodontskog aparata moguće su manje i prolazne nelagodnosti, kao što su kratkotrajna osetljivost zúbā ili iritacija unutrašnje strane obraza i usana. Elementi fiksnog aparata koji iritiraju usnice i obraze mogu se prekriti komadićem ortodontskog voska ili gume za žvakanje. Nelagodnost se, takođe, može ublažiti ispiranjem usta mlakom slanom vodom, pre i posle jela. Svaka nelagodnost prestaje nakon nekoliko dana i većina pacijenata se na fiksni aparat navikne vrlo brzo.

Koju hranu izbegavati tokom nošenja fiksnog aparata?

Tokom nošenja fiksnog aparata treba izbegavati tvrdu hranu, koja prilikom žvakanja može odlepiti bravice i iskriviti žicu. Svakako treba izbegavati orašaste plodove (lešnike, kikiriki, bademe, tvrde kokice, semenke i koštice), kao i tvrdu koricu hleba. Jabuke i šargarepu treba iseći na kriške i pažljivo žvakati. Posebno treba izbegavati lepljive slatkiše, kakvi su karamele ili gumene bombone, koji takođe mogu odlepiti bravice.

Saveti za održavanje oralne higijene

  1. Održavanja oralne higijene od izuzetnog je značaja za zdravlje zúbā i usta, a naročito tokom ortodontske terapije. Zubi se četkaju (peru) četkicom (soft i medium) i pastom za zube. Može se koristiti i specijalno dizajnirana ortodontska četkica, koja ima kraći središnji deo, te olakšava čišćenje između bravica. Preporučljivo je koristiti i interdentalnu četkicu, kojom se pažljivo može očistiti deo zuba ispod žice i oko bravica.
  2. Zube treba čistitiu trajanju od 5 minuta posle svakog obroka, ili ih bar jednom dnevno (uveče) detaljno oprati. Ukoliko pacijent tokom dana nema mogućnosti da opere zube, posle svakog obroka treba dobro da ispere usta i zube čistom vodom ili rastvorima za ispiranje usta koji sadrže fluor.

Elastične gumice

Ukoliko se tokom terapije ukaže potreba za nošenjem elastičnih gumica, pacijent treba da se pridržava uputstva koje se odnosi na njihovu upotrebu. Nepravilna upotreba ili nedovoljno nošenje ovih gumica, mogu da uspore ili promene tok terapije.

Šta su to retineri i zašto se koriste?

Retineri su providne folije, mobilni aparati ili retencione žice (fiksni retineri), koji služe za zadržavanje zúbā u novostvorenom položaju, nastalom nakon skidanja fiksnog aparata – dok se kosti, zubno meso, usne i obrazi ne prilagode novonastaloj situaciji.

Retineri se moraju nositi, pošto zubi imaju tendenciju vraćanja u svoj prvobitni položaj. Nakon završene terapije i skidanja fiksnog ortodontskog aparata, potrebno je nositi retinere najmanje godinu dana, pri čemu se ponekad postavljaju i fiksni retineri, na duži ili kraći vremenski period, u zavisnosti od početne situacije. Retencioni period određuje se za svakog pacijenta posebno. Nakon nekoliko početnih meseci, providne folije ili mobilni aparati najčešće moraju da se nose samo noću. Osim toga, postoji i fiksna retencija – tanka, fleksibilna žica, koja je fiksirana na unutrašnje površine gornjih i/ili donjih prednjih 6 zuba. Fiksni žičani retiner nije vidljiv i ne smeta pri govoru i jelu.