Šta je mezoterapija?

Mezoterapija je savremena metoda koja se koristi u cilju regeneracije kože i uklanjanja finih, tankih bora, a uključuje i smanjenje telesne težine, kao i uklanjanje masnih naslaga i celulita. Mezoterapijski kokteli koriste se za podmlađivanje, zatezanje, podizanje i osvežavanje kože lica, tela, vrata, regije dekoltea i šaka. Najnoviji mezoterapijski kokteli tačno su prilagođeni starosti i tipu pacijentove kože. Primenom pravog koktela, koža se stimuliše na produkciju vlastitog hijalurona. U mezoterapijskim koktelima hijaluron nije trajan, već postiže potreban terapijski efekat i nestaje, a zahvaljujući njemu koža ostaje sveža i jedrija, dok ostale supstance koktela – vitamini, minerali, koenzimi, aminokiseline, nukleinske kiseline – deluju biostimulativno i omogućavaju pravilnu sintezu novog kolagena i hijalurona.

Kako se izvodi postupak mezoterapije?

U našoj poliklinici sve ponuđene tretmane izvode obučeni lekari – stomatolozi. Svakom pojedinačnom tretmanu prethodi detaljan razgovor pacijenta s doktorom. Tretmani su individualni, pa se za svakog pacijenta priprema poseban mezo-koktel, u zavisnosti od njegovih želja, ali i od stanja njegove kože. Primeni svakog mezoterapijskog koktela obavezno prethodi pravilna priprema lica. Pre svakog tretmana upotrebljava se lokalni anestetik, u vidu kreme, kako bi se nelagodnost prilikom intervencije svela na minimum.

Tretmani traju 10−30 minuta, bezbedni su i daju sjajne rezultate. Koriste se posebne igle, najmanjeg promera, kojima se potrebni sastojci ubacuju (aplikuju) u središnji deo kože – mezoderm. Nakon završenog tretmana postiže se bolja hidracija, a proces starenja značajno se usporava. Dolazi do poboljšanja protoka krvi i stvaranja novog kolagena kože. Efekat je brzo vidljiv, a rezultati tretmana su svežiji i mlađi izgled, te umanjene bore.

U koktelima se nalaze hijaluronska kiselina, aminokiseline, multivitamini (A, E, C i D), kompleks vitamina B i minerali, dok se u pojedinim koktelima nalazi i DMAE (dimetilaminoetanol), koji povećava mišićni tonus.

Idealno je da se, u razmaku od dve nedelje, obavi od 3 do 5 tretmana, nakon čega sledi faza održavanja postignutog – jednim tretmanom na svakih 6 meseci. 

U Stomatološkoj poliklinici Dentaland” obavljaju se sledeći tretmani mezoterapije:

1. Anticelulit tretman

Postoji više faktora koji su odgovorni za nastanak celulita: zadržavanje tečnosti u organizmu, poremećaj cirkulacije, postojanje estrogenih receptora u potkožnom masnom tkivu, nepravilna ishrana, slaba fizička aktivnost…
Mezoterapijom se, pomoću veoma tankih iglica, u kožu unose određeni mezoterapijski kokteli, koji treba da deluju na celulit. Koriste se kokteli koji u svom sastavu sadrže supstance što utiču na topljenje masnih naslaga, te na poboljšanje limfne drenaže, cirkulacije i diureze. Rezultati tretmana su zategnutija i čvršća koža, te redukovane masne naslage, pri čemu dolazi i do smanjenja obima pojedinih delova tela.
Za postizanje bržih i efektnijih rezultata, navedeni anticelulit tretman može da se kombinuje s tretmanom limfne drenaže i anticelulit masažom. Broj potrebnih tretmana je 6–8, a prvi rezulati su vidljivi nakon drugog ili trećeg tretmana. Idealno je da razmak između tretmana bude 7–14 dana.

2. Tretman za redukovanje (smanjenje) strija

Strije su crvenkaste ili beličaste linije, odnosno pruge koje nastaju kao posledica istezanja kože, a uglavnom se javljaju na butinama, stomaku, grudima, leđima ili rukama. Češće se javljaju kod žena nego kod muškaraca. Nastaju kao posledica kidanja i tanjenja kolagena i elastina u dubljim slojevima kože, zbog čega koža gubi čvrstinu. Najčešće nastaju u trudnoći, adolescenciji ili prilikom velikih oscilacija u kilaži. Tokom tretmana za redukovanje strija koristi se mezo-koktel bogat supstancama koje utiču na sintezu kolagena i elastina.

Tretman se izvodi na svakih 7 dana, a potrebno je obaviti od 5 do 6 tretmana. Potpuno uklanjanje strija najčešće nije moguće, ali se one u značajnoj meri mogu smanjiti, čime se poboljšava izgled čitave zahvaćene regije.

3. Lipoliza

Lipoliza predstavlja jedan od najpopularnijih mezoterapijskih tretmana, kojim se, na brz i lak način, uklanjaju masne naslage u određenoj regiji. Lipolitički koktel se, na željenom mestu, malim iglama ubrizgava u masno tkivo, pri čemu njegove aktivne supstance dovode do razgradnje masti, a zatim i njene eliminacije iz organizma, putem urina. Sastav i količina potrebnog lipolitika određuju se individualno. Najčešće tretirane regije su: stomak, bokovi, zadnjica i podbradak. Lipolizom se u značajnoj meri smanjuju masne naslage, a samim tim dolazi i do značajnog smanjena u obimu pojedinih delova tela. Uz tretman se preporučuju i korigovanje ishrane, pojačan unos vode, kao i povećana fizička aktivnost. Potrebno je sprovesti 3–6 tretmana, u razmaku od 2 do 4 nedelje.

Rezultati mogu da budu trajni, pod uslovom da se pacijent pridržava zdravog načina života.