Šta je to gummy smile?

Gummy smile je osmeh kod kojeg se ispod gornje usne prekomerno vide desni (gingivalno tkivo). Desni se vide prilikom umerenog smejanja, kao i prilikom širokog osmeha. U modernom i estetski zahtevnom društvu osmeh je važna komponenta individualne atraktivnosti. To je centralni element u izrazu lica, koji nastaje kada se opušta kružni mišić usana i aktiviraju mišići podizači gornje usne.

Uzroci nastanka

Kod gummy smile osmeha obično su prisutne dve komponente koje zajedno deluju, a to su:

1) koštana komponenta, koja nije uvek vidljiva, kod prekomerne maksilarne vertikalne dimenzije nastale kao rezultat prekomernog razvoja alveolarnog procesusa – alveolarnog grebena. Detaljnim analizama i cefalometrijskim merenjima može se utvrditi da li ovaj faktor postoji kod određene osobe.

2) promene na mekim tkivima, kao što su: hipertrofija desni, izazvana različitim uzrocima; desni normalne veličine, ali sa malim, sitnim zubima; hiperaktivnost mišića podizača gornje usne.

Kako se može sanirati gummy smile?

Rešavanje ovog estetskog problema zahteva multidisciplinarni pristup. Najvažnije je prvo porazgovarati s pacijentom kako bi se otkrilo šta mu, zapravo, smeta. Potom se, nakon sprovođenja detaljnih analiza, cefalometrijskih merenja i estetskih analiza, dobija odgovarajuće rešenje za pacijenta. Nekada su ta rešenja vrlo jednostavna i brza, te zahtevaju kratku intervenciju. U nekim slučajevima, međutim, najbolje rešenje zahteva primenu više terapija (ortodontska terapija, hirurška terapija – gingivoplastika, estetska korekcija zuba minimalno invazivnim metodama, primena hemijskih materija – boutolinum toxin A injekcije), kao i duži vremenski period za postizanje željenog osmeha i pacijentovog zadovoljstva.

GALERIJA NAŠIH RADOVA

Kombinovana terapija: hirurška terapija – gingivoplastika i kompozitne fasete na gornjim zubima.