Proteze i aparati za ispravljanje zuba

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi funkcijom i estetikom zuba, vilica i lica. Ortodontska terapija podrazumeva ispravljanje zuba, tj. postavljanje zuba u najbolji mogući položaj, te postizanje harmonije usta i vilica, pa je stoga često neophodna – kako kod dece, tako i kod odraslih osoba. Vrednost i značaj lepog i zdravog osmeha nikako se ne sme potceniti.

Kada treba obaviti prvi pregled kod ortodonta?

Prvi pregled kod specijaliste ortodonta trebalo bi obaviti oko sedme godine života. Ipak, za ortodontsku terapiju – ispravljanje zuba, nikada nije kasno – čak ni u odraslom ili u zrelom dobu.

Za prvi pregled neophodan je rendgenski snimak gornje i donje vilice, tzv. ortopantomografski snimak (OPT), pomoću kojeg ortodont dobija uvid u stanje zuba i vilica. Potom se, u dogovoru s pacijentom, kao i uz pomoć svih dostupnih dijagnostičkih metoda, pravi plan terapije.

Na koji način se mogu ispraviti zubi?

Ispravljanje zuba podrazumeva terapiju koja može biti sprovedena pomoću: mobilnih aparata, fiksnih aparata, ili kombinovane terapije.

Mobilni aparat – proteza je terapija koja se primenjuje: a) kod dece s mešovitim (mlečnim i stalnim) zubima; b) kod odraslih pacijenata (Inman-aparatom).

Fiksni aparat – proteza je terapija koja se primenjuje kod stalnih zuba. Koriste se bravice (breketi) koje mogu biti: klasične – metalne, estetske – prozirne ili u boji zuba, te lingvalno postavljene (postavljene s unutrašnje strane zuba, tako da se ne vide).

Kombinovana terapija

Ortodontski aparati služe za: ispravljanje nepravilnog položaja zuba ili lošeg zagrižaja, postizanje estetski oblikovanih zubnih lukova, uspostavljanje pravilnog odnosa između gornje i donje vilice, rasterećenje zgloba vilice, kao i dobijanje zadovoljavajućeg profila u smislu punoće usana.

U dečjem uzrastu moguće je jednostavnim zahvatima ispraviti manje nepravilnosti, a ukoliko dete ima neku nepoželjnu naviku, kao što je: disanje na usta, sisanje palca, grickanje donje usne ili tiskanje jezika – nužno ju je ukloniti, kao i njene posledice.

U odraslom dobu terapija je potrebna: zbog prevencije parodontalnih bolesti, kao priprema za postavljanje implantata, kao priprema za protetsko lečenje, radi uklanjanja traumatske okluzije – koja dovodi do ubrzanog trošenja zuba i, naravno, iz estetskih razloga. Kod odraslih se najčešće koriste fiksni aparati, mada se kod nekih lakših slučajeva teskobe ili nepravilnog položaja frontalnih zuba može koristiti mobilni aparat (www.inmanaligner.com).

Svakom pacijentu, u zavisnosti od ortodontskog aparata, u pisanoj formi dajemo uputstva kojih treba da se pridržava tokom terapije (uputstva o održavanju oralne higijene i uputstva u vezi s ishranom). Osim toga, pacijentima savetujemo da se uključe u program fluorizacije zuba i zaštite se od karijesa tokom trajanja ortodontske terapije, a naročito prilikom nošenja fiksnog aparata.

U našoj poliklinici možemo Vam priuštiti osmeh kakav ste oduvek želeli. Pravilno namešteni zubi i atraktivan osmeh mogu postati realnost – kako za decu i mlade, tako i za odrasle pacijente! Nikada nije kasno za formiranje osmeha koji će Vas učiniti zadovoljnim!

GALERIJA NAŠIH RADOVA

1. Izvlačenje očnjaka – ovo je naslov i ispod njega treba staviti 5 slika u nizu

2. Bez ekstrakciona terapija