Najčešće bolesti u usnoj duplji, na sluzokoži obraza, jezika ili desni su: 1) afte; 2) herpes simplex na usnama – groznica; 3) kandidijaza oralne sluzokože; 4) alergijske reakcije u usnoj duplji.

 

  1. AFTE

 

 

Šta su to afte?

Afte ili grizlice u ustima jedna su od najčešćih bolesti oralne sluzokože, a oštećenja mogu da se pojave na skoro svim delovima usne duplje. Pravilnog su kružnog ili ovalnog oblika, sivobele ili žute boje, dno im je prekriveno slojem fibrina, dok su od okolnog tkiva jasno odvojene crvenim izdignutim rubom. Afte mogu biti različitih veličina, a nastaju pod dejstvom raznovrsnih faktora. Najčešće traju oko nedelju dana, nisu zarazne, ali su veoma bolne.  

Koji su simptomi pojave afti?

Aftozne promene nastaju iznenada, a najčešći simptomi i upozoravajući znaci jesu neprijatan osećaj i peckanje u ustima, nakon čega sledi pojava crvenila, otoka i bolova. U izuzetno retkim slučajevima pojavljuju se uz visoku temperaturu, koja je praćena drhtavicom i pojačanim lučenjem pljuvačke. Afte mogu biti male ili minor afte, velike ili major afte i herpetiformne afte.

Male ili minor afte pojavljuju se kod 80% pacijenata. To su plitka oštećenja koja imaju crveni rub i prečnik manji od 1 cm, a nastaju na ivici jezika i na sluzokoži obraza.

Velike ili major afte pojavljuju se u ustima kod oko 10% pacijenata –  najčešće na usnama, bočnim ivicama jezika, sluzokoži obraza, mekom nepcu i resici.

Herpetiformne afte slične su herpesu, a karakteriše ih veliki broj sitnijih oštećenja koja se međusobno stapaju. Najčešće se nalaze ispod jezika i na sluzokoži obraza.

Uzroci pojave afti

Uprkos brojnim naučnim istraživanjima, tačan uzrok pojave afti još uvek nije poznat. Ipak, došlo se do saznanja da postoje određeni faktori koji provociraju nastanak aftoznih promena. Sklonost ka ovoj bolesti može biti nasledna. Uzroci stvaranja afti u ustima mogu da budu endokrini poremećaji ili psihogeni faktori (stres, briga, umor ili psihička napetost), mada ponekad afte nastaju kao posledica alergija, kao i bakterijskih, virusnih ili gljivičnih infekcija. Osim navedenih, uzroci mogu biti i: nedovoljna higijena usta i zuba, povećana ili smanjena kiselost želudačnog soka, nedostatak minerala i vitamina, loša ishrana, konzumiranje hrane koja je bogata glutaminima, problemi s varenjem i preosetljivost na određene namirnice, kao i  brojne hronične bolesti koje dovode do pada imuniteta.

Kako se leče afte?

Lečenje afti uključuje lokalnu ili sistemsku primenu kortikosteroida, te imunostimulacionu i vitaminsku terapiju. Bol se sprečava primenom površinskih anestetika, kao i primenom medikamenata za ublažavanje bola, za ubrzanje epitelizacije i zarastanje. Protiv bolova, te za brže zarastanje oštećenog tkiva, mogu poslužiti oblozi od čajeva u kesici koji služe za dezinfekciju usne duplje (žalfija, kamilica), a dodatna mogućnost je i ispiranje usta (posle svakog obroka) rastvorom od jedne kašičice morske soli razmućene u čaši vode sobne temperature. Za lečenje afti mogu se koristiti i propolis kapi, lavandino ulje, čaj od žalfije i čaj od kamilice, a svakako treba izbegavati iritaciju ljutom i kiselom hranom.

Ranice se ne smeju dirati prstima i cediti. Najbolje je što pre posetiti lekara – stomatologa, koji će postaviti tačnu dijagnozu, te primeniti odgovarajuću terapiju.  

Prevencija – sprečavanje nastanka afti

Ukoliko je poznat konkretan uzrok nastanka afti, moguće je preduzeti određene mere prevencije: odgovarajuća higijena usne duplje, imunostimulacija, korigovanje režima ishrane, izbegavanje supstanci koje sadrže alergene.

  1. HERPES SIMPLEX (RECIDIVANS) NA USNAMA – GROZNICA

 Šta je herpes?

Herpes ili groznica je oboljenje koje izaziva virus Herpes simplex, tako što najpre (kada se prvi put pojavi)  izazove primarnu infekciju, nakon koje ostaje latentan u oralnim tkivima, da bi se nakon toga ponovo javljao kao ponavljajući ili povratni herpes (Herpes simplex recidivans), što predstavlja sekundarnu infekciju ovim virusom. Najčešći okidači, izazivači ponovne infekcije, jesu pad imuniteta, svakodnevni umor, konstantan stres, iscrpljenost, preveliki fizički napor, povrede, menstruacija, prevelika izloženost suncu ili vetru, ponekad određena hrana i lekovi. Najčešći način prenošenja virusa svakako je kontakt s telesnim izlučevinama zaražene osobe.

Gde se najčešće pojavljuje herpes?

Najčešća lokalizacija povratnog herpesa je na usnama. U početku, bolest se ispoljava u vidu bola i žarenja različitog intenziteta. Primarnu infekciju HSV-1 najčešće prate nervoza, malaksalost i ponekad blago povišena temperatura; svrab, crvenilo i peckanje na usnama; otok vratnih žlezda; neretko neprijatan zadah i curenje iz nosa. Na obolelom mestu javlja se crvenilo, na kojem se (u roku od 24 do 48 sati) pojavljuju vezikule tj. mali plikovi grupisani u buket ili grozd. Vezikule su ispunjene bistrim sadržajem, tečnošću koja posle nekoliko dana iscuri, nakon pucanja mehurića, pri čemu nastaju bolne ranice, koje se postepeno suše i zarastaju.  

Kako se leči herpes?

Lečenje herpesa je simptomatsko. Koriste se blaga antiseptička i anestetična sredstva, s ciljem da se spreči sekundarna infekcija i ublaže subjektivne tegobe. Svakako bi trebalo što pre posetiti lekara – stomatologa, koji će postaviti tačnu dijagnozu i primeniti odgovarajuću terapiju.

  

  1. KANDIDIJAZA ORALNE SLUZOKOŽE

Šta je kandidijaza?

Gljivično oboljenje, koje se u medicini naziva kandidijaza, monilijaza ili sor, a u narodu je poznato i pod imenom mlečac, izaziva gljivica Candida albicans, koja normalno živi u ustima kao saprofit i ne izaziva nikakve patološke promene. Kandida postaje patogena tek kada se za to stvore povoljni uslovi, kao što su: smanjena otpornost oralnog tkiva, loša oralna higijena, dugotrajna primena antibiotika, hormonski disbalans, a često se javlja i tokom trudnoće ili posle uzimanja kontraceptivnih pilula, imunosupresivnih lekova, citostatika, kao i posle rendgenskog i radijumskog zračenja. Osim toga, kandida je vrlo česta i kod pacijenata koji dugo godina nose iste parcijalne ili totalne proteze.

Kako se manifestuje kandidijaza u ustima?

Kod odraslih osoba, kandidijaza se manifestuje u obliku sivobelih naslaga, te u obliku crvenila i blagog otoka epitela. Praćena je suvoćom usta, kao i subjektivnim tegobama – u vidu žarenja i pečenja jezika i sluzokože usta. Najznačajnije promene nastaju na usnama, jeziku, tvrdom nepcu i sluzokoži obraza.  

Kako se leči kandidijaza?

Terapija obolelih od kandidijaze odvija se tako što se deluje na uzročnika i otklanjaju se faktori koji su doveli do nastanka kandidijaze.

 

  1. ALERGIJSKE REAKCIJE U USNOJ DUPLJI

Šta je alergija?

Alergija (allos – drugačije, ergon – reagovanje) jeste reakcija između alergena i antitela. Materije koje mogu da izazovu alergiju zovu se alergeni ili antigeni, a supstance koje nastaju kao specifičan odgovor organizma na njihovo unošenje nazivaju se antitelima.

Koje sve materije izazivaju alergije u ustima?

Antigene materije koje izazivaju alergijske reakcije u ustima su: 1) medikamenti koji se koriste u lečenju oralnih oboljenja i zuba; 2) materijali koji se koriste za punjenje zuba (medikamenti); 3) materijali koji se koriste u protetičkom zbrinjavanju; 4) kozmetički preparati, kao i preparati za održavanje oralne higijene; 5) hrana; 6) alergeni poreklom iz dentalnog plaka – mikroorganizmi i njihovi produkti.

Kako se manifestuju alergije u ustima?

Promene koje nastaju tokom alergijske reakcije mogu da zahvate samo pojedine delove usne duplje ili sve njene delove. Promene na oralnom epitelu ispoljavaju se u vidu otoka, crvenila, erozija, plikova ili ulceracija, a može doći i do nekroze sluzokože. Pacijenti osećaju svrab, žarenje i pečenje, a ukoliko je epitel oštećen javlja se i bol, koji se pojačava pri jelu i govoru. Ako otok zahvati ždrelo, a naročito larinks, mogu se pojaviti smetnje pri gutanju i disanju.

Kako se leče alergije?

Lečenje alergije koja se ispoljava na oralnim tkivima veoma je složeno i kompleksno, a sastoji se od eliminisanja alergogenih materija, koje su izazvale alergiju, te delovanja na simptome bolesti, s ciljem da se bolesniku olakšaju subjektivne tegobe i spreče moguće komplikacije bolesti.