Oralna hirurgija je grana stomatologije, koja podrazumeva hirurško lečenje oboljenja zuba i mekih tkiva usne duplje.

U našoj poliklinici radimo sve vrste oralno-hirurških intervencija.

Vađenja zuba (jednostavna, komplikovana i hirurška vađenja) i vađenja zaostalih korenova.

Apikotomija ili resekcija vrha korena zuba je hirurška intervencija odstranjivanja vrha korena zuba i okolnog bolesnog tkiva. Apikotomija se najčešće radi kada postoje: periapikalni procesi koji se konzervativno ne mogu izlečiti; krivi kanali korena kroz koje endodontski instrumenti ne mogu proći do vrha korena zuba; prethodno neadekvatno endodontski lečen zub; napravljen foss rut (krivi put); zalomljeni delovi igle u apikalnoj trećini korena, koji se ne mogu izvaditi.

Cistektomija je hirurška intervencija odstranjivanja ciste iz koštanog ili mekog tkiva usne  duplje. Cista je patološka šupljina koja je iznutra obložena epitelom i ispunjenu tečnošću, a od okolnog tkiva je odvojena vezivnim tkivom. Dva najčešća tipa cȋstā su: ciste na vrhu korena zuba i folikularne ciste. Ciste na vrhu korena zuba nastaju kao reakcija organizma na dugotrajnu infekciju koja ide preko vrha korena u vilicu. Folikularne ciste nastaju oko krunice neizniklog zuba (umnjaka ili očnjaka).

Impaktirani ili retinirani zubi su zubi koji ne mogu da izniknu zbog: mehaničke prepreke, pogrešnog smera uzdužne osovine zuba, predubokog položaja zametka, patoloških procesa, hereditarnih uzroka, pomanjkanja impulsa rasta. Najčešće su to umnjaci (osmice), u gornjoj i donjoj vilici, a mogu biti i očnjaci. Vađenje impaktiranih ili retiniranih zuba obavlja se pomoću piezo aparata.

Hirurško odstranjivanje benignih tumora tipa fibroma.

Hirurško uklanjanje resice (frenektomija) izvodi se zbog predebelog ili prekratkog frenuluma – resice. S obzirom na njihovo mesto, u usnoj duplji postoje dva labijalna (koji se nalaze ispod obe usne), četiri bukalna (koji se nalaze na obraznim stranama usne duplje) i jedan lingvalni frenulum (koji se nalazi ispod jezika).

Preprotetska hirurgija – fiziološki i patološki procesi na viličnom grebenu i mekim tkivima mogu uzrokovati loše anatomske i fiziološke odnose i stvoriti nepovoljne uslove za nošenje protetskog rada ili ga sasvim onemogućiti. Tada se hirurškim putem odstranjuju nepravilnosti i dobijaju dobri uslovi na viličnom grebenu i mekim tkivima. Preprotetske operacije su: nivelacija alveolarnog grebena, plastika vestibularne brazde, odstranjivanje hipertrofičnog mekog tkiva, reinplantacije, podizanje poda sinusa – sinus lift.

Protokol pre svake hirurške intervencije

Pre svake hirurške intervencije, hirurg objasni pacijentu šta šta će sve biti urađeno i kako će se intervencija odvijati. Pacijent popunjava preoperativni upitnik i dogovara se o terminu zakazane intervencije. Nakon toga dobija odštampana uputstva kako da se pripremi za operaciju i kako da postupa posle intervencije. Sve hirurške intervencije izvode se u lokalnoj anesteziji, a ukoliko pacijent izričito zahteva primenjuje se analgosedacija.