Stomatološka protetika je nauka koja se bavi nadoknadom zubnih tkiva, izgubljenih iz različitih razloga. Mogući uzroci gubitka jednog ili više zuba mnogobrojni su: karijes, oboljenja zubnog nerva (pulpe) i okolnog tkiva, povrede, parodontopatija, traumatski zagrižaj, abrazija, erozija, nepravilnosti u razvoju zubnih tkiva itd.

Kakav značaj za pacijenta ima nedostatak jednog ili više zuba?

Nedostatak jednog ili više zuba za pacijenta može da ima:

1) zdravstveni,
2) socijalni,
3) estetski,
4) psihološki značaj.

Zdravstveni značaj ogleda se: 1) u poremećaju okluzije i artikulacije, što dovodi do smetnji u žvakanju i funkciji gutanja, kao i do otežane i ograničene kretnje donje vilice; 2) u sniženom zagrižaju i promenama u viličnom zglobu, koje se mogu manifestovati glavoboljama i bolovima u predelu uha; 3) u poremećenom izgovoru većine glasova, tako da pacijentov govor postaje manje razumljiv.

Socijalni značaj odnosi se na: 1) izgovor glasova koji je uslovljen prisustvom i položajem zuba, tako da se pri gubitku pojedinih zuba javljaju promene u izgovaranju reči, što otežava komunikaciju s drugim ljudima; 2) smanjenje radne sposobnosti tj. prinudno menjanje radnog mesta; 3) smanjivanje obima društvenog života.

Estetski značaj ogleda se u narušavanju izgleda osobe i smanjenju visine donje trećine lica, što pacijentu daje starački izgled.

Psihološki značaj prisutan je samo kod nekih pacijenata, u smislu pojavljivanja kompleksa inferiornosti i kompleksa starenja, mada se vrlo često radi o mlađim osobama.

Šta želimo da postignemo saniranjem problema svakog pacijenta?

 U Stomatološkoj poliklinici Dentaland” težimo da pacijentima omogućimo normalno funkcionisanje zuba i vilice, pri žvakanju i govoru, da im vratimo samopouzdanje i osmeh na lice, te da im ispunimo (ne)skrivenu želju za lepim i blistavim zubima i očaravajućim osmehom. Dentaland” kontinuirano prati svetske trendove u savremenoj protetici i svojim pacijentima nudi samo najbolje.

U našoj poliklinici svakom pacijentu pristupa se individualno, tako da se terapija planira na osnovu medicinskih, funkcionalnih i estetskih zahteva pojedinca. Zubne nadoknade pacijentu prvenstveno treba da odgovaraju u funkcionalnom smislu, tako da mu budu prijatnea potom bi trebalo da bude zadovoljen i estetski efekat, ne bi li se zubne nadoknade neprimetno uklopile u preostale zubne strukture.

Koje vrste protetskih terapija obavljamo?

U našoj ordinaciji možete uraditi sve vrste protetskih rešenja – od najjednostavnijih do najsavremenijih:

  • totalne zubne proteze kod pacijenata koji nemaju niti jedan zub. Mogu biti klasične totalne proteze ili proteze koje se „fiksiraju” uz pomoć implantata. Kod pacijenata koji imaju do 3 zuba u vilici tj. kod subtotalne krezubosti, ukoliko su korenovi zuba zdravi, mogu se uraditi atečmeni u obliku kugle, koji se cementiraju u prethodno endodontski saniran koren zuba. Takva kugla „zakopča” se u ležište napravljeno u protezi. Atečmeni doprinose retenciji i stabilizaciji same proteze, te se pacijenti osećaju lagodnije i sigurnije.
  • delimične ili parcijalne zubne proteze, klasične i skeletirane (s metalnom osnovom);
  • zubne krunice i mostovi (metalo-keramika ili bezmetalo-keramika);
  • krunice i mostovi na implantatima.

Na koji način dizajniramo Vaš osmeh?

Svaki pacijent, obično, već ima idealnu zamišljenu sliku sopstvenih zuba i željenog osmeha. Stoga, kod svake neophodne opsežnije protetske sanacije zuba, specijalista stomatološke protetike, uz konsultovanje sa zubnim tehničarom i pacijentom, dizajnira osmeh kakav bi pacijent sâm želeo da ima i tome (koliko god je to moguće) prilagođava svoj protetski rad. Ovo se naročito odnosi na fiksne protetske nadoknade (metalo-keramičke ili bezmetalo-keramičke krunice i mostove).

Pre početka izrade protetske nadoknade, preporučuje se izrada mock-up ili wax-up modela. Primena navedenih metoda omogućava stomatologu i pacijentu da unapred analiziraju stanje i pogledaju kako će izgledati buduće nadoknade – direktno u ustima ili na modelu, te da ih uporede s postojećim stanjem pacijentovih zuba.

Prednost navedenih metoda je u tome što pacijent može sâm i unapred da iznese sopstvene predloge o željenom izgledu – obliku, boji i veličini svojih budućih zuba. Na ovakav način dizajnirani zubi i osmeh doprinose osećanju potpunog zadovoljstva kod pacijenata – kako u funkcionalnom tako i u estetskom smislu.

GALERIJA NAŠIH RADOVA

1. Metalo-keramički mostovi i krunice

 

2. Bezmetalo-keramičke krunice

 

3. Kombinacija kompozitnih faseta i metalo-keramičkog mosta

 

4. Subtotalne zubne proteze


 

5. Totalne zubne proteze