Mapa meridijana tela koja prikazuje vezu između zuba i organa, žlezda i pršljenova u ljudskom organizmu

Naši zubi značajno su povezani s ostatkom našeg tela. Shodno tome, pojedinačni karijes, apsces ili devitalizovani zub pun bakterija u našim ustima može negativno da utiče na određeni organ, žlezdu ili pršljen u našem organizmu.

Tradicionalna kineska medicina, akupunktura ili meridijani tela praktikuju metode lečenja koje se uspešno koriste hiljadama godina. Danas se ove tehnike praktikuju i uče širom sveta, pa tako i kod nas.

Praktikanti tradicionalne kineske medicine prate mapu meridijana zuba, koja bi se mogla koristiti i u savremenoj medicini za dijagnostikovanje i lečenje određenih delova tela koji su povezani s određenim zubima. Na primer, prednji zubi i gornji lateralni zubi nalaze se na istom meridijanu s bubrezima i bešikom. To znači da osetljivost ili bol u navedenim zubima mogu da ukažu na disbalans kod urinarnih funkcija i obrnuto.

Ljudski zubi nalaze se u dvosmernoj vezi s određenim organima i sistemima, što znači da: oboleli zub može da bude simptom oboljenja nekog dela tela ili, u drugom smeru, bolesni zub može da prouzrokuje zdravstveni problem u određenom delu tela.

Istraživači su čak i dokumentovali vezu između bakterija u zubnoj pulpi i formiranja raka dojke. Isto tako, hronične zubne infekcije doprinose razvoju kardiovaskularnih bolesti, te pojavi moždanog udara ili erektilne disfunkcije.

Ilustrovana mapa: veza između svakog zuba i ostatka tela

Proučavanje povezanosti između zdravlja zuba i zdravlja ostalih delova tela, dovodi do zaključka da su određene bolesti povezane s određenim zubima. Bol u zubu ne mora da znači da postoji zdravstveni problem negde drugde. Međutim, zubobolja je prilika da se preventivno istraži da li postoji problem i negde drugde, pogotovo ukoliko bol u zubu ne prolazi.


Mapa povezanosti zúbā s organima, žlezdama i pršljenovima

Veze između zúbā i određenih organa, prikazane na mapi:

  • Prednji zubi nalaze se na meridijanima koji povezuju bubrege i bešiku, dok su gornji lateralni zubi povezani s jetrom i žučnom kesom.
  • Meridijani na kojima su prekutnjaci i umnjaci povezani su s tankim crevom i želucem.
  • Bol u gornjim ili donjim prednjim zubima može da ukaže na infekcije bubrega, bešike i ušiju, a može da nagovesti i probleme s limfnim sistemom ili reproduktivnim organima.
  • Bol u kutnjacima može da ukaže na anemiju, čir na želucu ili na hronični gastritis (zapaljenje sluzokože želuca), hemoroide, upalu bešike, bolesti dojke, reumatizam ili hroničnu upalu pankreasa.
  • Umnjaci su povezani s centralnim nervnim sistemom, srcem, plućima i debelim crevom. Mogu da ukažu i na hipertenziju, ekcem, glavobolju, upalu tiroidne žlezde, bolove u ekstremitetima, kao i na kardiovaskularne bolesti.

Detaljniji prikaz veza između zúbā i organa odnosi se na određene zube i bolesti:

  • Bol u prvom prednjem zubu može da ukaže na upalu prostate ili krajnika.
  • Hronični bol u očnjacima može da ukaže na upalu jetre ili žučne kese (hepatitis ili holecistitis).
  • Prekutnjaci (premolari) mogu da ukažu na alergijsku reakciju, disbalans crevne flore (disbioza), upalu pluća ili kolitis.
  • Bol u četvrtim zubima (gornjim i donjim) može da nagovesti bolove u zglobovima, kao i probleme s plućima ili crevima.
  • Bol u donjim kutnjacima može biti indikacija za proširene vene, polipe na debelom crevu ili bolesti respiratornih organa (bronhitis, upala pluća i astma).

Sve navedeno ukazuje na izuzetnu važnost brige o sopstvenim zubima. Ako želite da imate zdravo telo, važno je da imate i zdrave zube! Idite na redovne kontrole kod svog stomatologa, naročito ukoliko osećate upalu ili bol u zubima! Ukoliko, međutim, osećate bol u nekom od zuba na kojem se ne manifestuju određeni stomatološki problemi, trebalo bi da prekontrolišete i organ s kojim je taj zub povezan, pošto bi bol u zubu mogao da bude tek manifestacija oboljenja određenog organa, kojem je potrebno lečenje.