Uputstvo za pacijente s mobilnim ortodontskim aparatom (pokretnom protezom)

Osnovna karakteristika mobilnih ili pokretnih ortodontskih aparata jeste da oni moraju da se vade iz usta, radi čišćenja i održavanja oralne higijene. Ovu vrstu ortodontskih aparata najčešće dobijaju deca u školskom uzrastu, kada se mora delovati na same koštane strukture vilica i na nepravilan položaj zuba. Mogu biti različitih boja, te sa različitim aplikacijama (sličice, šljokice, sjaj, zvezdice…), zbog čega ih deca rado prihvataju.

Koliko se sati tokom dana nosi aparatić?

Važno je zapamtiti da pri sprovođenju terapije pokretnim ortodontskim aparatima period nošenja aparata mora biti duži od perioda kada se aparat ne nosi. Zato se preporučuje nošenje tokom cele noći, uz još nekoliko sati nošenja tokom dana. Dakle, ukoliko želite da postignete zadovoljavajuće rezultate, pokretni ortodontski aparat treba nositi 14 sati dnevno (od 24 sata koliko traje svaki dan) – što znači da aparatić svakog dana treba da bude u ustima 14 sati, tj. tokom cele noći i još oko 4 sata tokom dana.

Kako se aparatić pere?

Sa aparatićem se ne sme jesti! Pre svakog jela, neophodno je skinuti aparatić i staviti ga u suvu kutijicu, a nakon jela obavezno treba oprati i zube i aparatić, pa čist aparatić staviti na čiste zube. Aparatić se pere četkicom, pastom za zube i mlakom vodom. Najvažnije je uveče, pre spavanja, oprati i zube i aparatić, pa ponovo staviti čist aparatić na čiste zube. Nakon toga je zabranjeno jesti. Kada se ne nosi, aparatić se čuva u čvrstoj kutijici dobijenoj od stomatologa.

Kako se aparatić čuva?

  1. Treba izbegavati često stavljanje i skidanje aparatića, kao i podvlačenje jezika ispod ploče aparata, te „igranje” s aparatićem, pošto to slabi njegove žičane elemente i dovodi od pucanja žice, pa produžava trajanje terapije.
  2. Prilikom stavljanja u usta, aparatić treba držati isključivo za zadnje žice, pa ga nacentrirati iznad zubnog luka, a onda pritisnuti do kraja – da „škljocne”. Prilikom vađenja iz usta, aparatić se opet potkači za zadnje žice, pa se izvuče. Prilikom stavljanja i vađenja proteze, ne sme se dirati prednja dugačka žica.
  3. Aparatić ne mora da se nosi u školi, na treninzima, u igri, pri sportskim aktivnostima, i uopšte, u situacijama u kojima postoji mogućnost da se ošteti ili slomi. S njim može da se uči, čita, pije, priča, gleda TV, radi na kompjuteru, svira – osim u slučaju duvačkih instrumenata, kada ga ne treba nositi tokom sviranja. Aparatić nikako ne treba nositi ili čuvati po džepovima, uvijati u maramice ili držati u čaši vode.
  4. Prilikom prve upotrebe aparatića, kao i nakon svakog okretanja šrafa ili aktiviranja nekog elementa od strane lekara, možete osetiti malu napetost, koja će brzo popustiti. Na početku terapije, može doći do pojačanog lučenja pljuvačke i/ili šuškanja, ali će ove pojave ubrzo nestati.

O čemu treba voditi računa prilikom nošenja aparatića?

  1. Ukoliko na Vašem aparatiću postoji šraf, u skladu s odlukom i uputstvom lekara, redovno, na utvrđeni vremenski period, treba da u određeni otvor ubacite ključić, okrenete ga do kraja, te izvučete ključić napolje. Ključić uvek treba da okrećete u pravcu strelice. Nikada ga ne okrećite više puta i ne vraćajte šraf unazad. Ukoliko ste zbog bolesti sprečeni da nosite aparatić, za to vreme obustavite okretanje šrafa, a kada ozdravite, na uobičajeni način nastavite da nosite aparatić i da okrećete šraf. Kada prvi put dobijete aparatić, nekoliko dana ga nosite bez okretanja šrafa, a potom šraf okrećite na sa lekarom dogovoreni vremenski rok. Posledica redovnog okretanja šrafa su pomeranja i „ispravljanja” Vaših zuba, dok se druga pomeranja dešavaju zahvaljujući tome što stomatolog, na kontrolama, aktivira pojedine opruge u aparatiću.   
  2. Ukoliko, usled nošenja aparata, primetite da postoji osetljivo mesto na sluzokoži usta (ako Vas aparatić „žulja”) treba da zakažete dolazak u ordinaciju – radi korekcije aparata.
  3. Ukoliko često lomite aparat, ne dolazite na kontrole, ili ne poštujete utvrđeno vreme nošenja aparatića u toku dana – izostaće planirani rezultati, tj. povećaće se vreme potrebno za korekciju postojeće anomalije.
  4. Neophodno je da dolazite na redovne kontrole kod svog stomatologa, radi održavanja i kontrolisanja zdravlja usta i zuba. 

* Ukoliko se bilo koji deo aparata polomi, nešto Vas „žulja” ili imate bilo kakav problem s aparatom, nazovite ordinaciju radi zakazivanja vanredne kontrole.

* Aparati se izrađuju u zubnotehničkoj laboratoriji, na osnovu otiska koji prethodno uzme stomatolog u ordinaciji. Nisu neprijatni za nošenje i pacijenti se vrlo brzo na njih priviknu, te ih već nakon nekoliko dana ne primećuju u ustima.